Inhoud van de lezing

                                     

"In de ban van het Noorderlicht"

Een avondvullende lezing over de achtergronden, mythes en ervaringen met het noorderlicht door Ben van Bokhoven en Lia Kok.

wie één keer aangeraakt wordt door dit licht . . . .

 

                
 
 

 

 

In het najaar van 1999 gingen wij de herfstkleuren van Lapland fotograferen en ontdekten als hoogtepunt de magie van Aurora Borealis.
Lichten aan de hemel in verschillende kleuren en vormen, indrukwekkender dan vuurwerk.
We planden direkt een winterexpeditie naar het noorderlicht.
Toen Aurora in het vroege voorjaar van april 2000 ons tot in Nederland volgde, waren we helemaal verkocht.
Vele reizen en foto-expedities volgden.
  

 
   
   

 

In onze lezing besteden we aandacht aan het ontstaan van het poollicht, de relatie met de zon en de zonnevlekken, de kleuren en de beweging van het noorderlicht.

Mythen en verhalen die in het noorden de ronde deden, komen uitgebreid aan bod. Wat dacht men in vroeger tijden over het verschijnsel boven ons hoofd, hoe komt Aurora aan haar naam en wie was eeuwen geleden al gefascineerd door de vlekken op de zon, die verschenen en dan weer verdwenen?

We leggen uit wat de kansen zijn om het poollicht in Nederland te zien -een gebeurtenis die vrij zeldzaam is- en hoe je te weten kunt komen wanneer er kans is om het hier te zien.

Na de pauze maken we u deelgenoot van onze belevenissen in de  de ijskoude winters van het hoge noorden.

We vertellen ons verhaal aan de hand van dia's. We wisselen dit af met twee diashows, waarbij de beelden met behulp van drie projektoren worden vertoond op muziek uit Lapland.